Preț cu transport – 599 lei/pers. |
---|
Preț fără transport – 299 lei/pers. |
0-2 ani – Gratis (fără loc în transport) |
2-7 ani – 299 lei |
Văleni – satul unde bucatele tradiționale, vinul şi cultura rurală sunt principalele atracţii. Aici există şi un muzeu inedit unde oaspeții pot afla cum se coace pâinea tradițională sau colacii pentru nunţi şi botezuri, dar pot și gusta produse făcute pe loc. Localitatea era deja celebră în Moldova datorită Lidiei Bejenaru, cea care a participat la Eurovision 2005, alături de trupa Zdob şi Zdub.
Bănulescu-Bodoni 61 (ASEM Blocul Central) (Google Map)
07:00
În lunca Prutului, pe meleagurile Cahulului, se află una dintre minunile naturale ale Republicii Moldova, Rezervația „Prutul de Jos”. În componența caruia intră lacul Beleu și o rețea de bălți care, în ansamblu, formează un ecosistem unic. Acest spațiu – un rai al păsărilor, peștilor și plantelor – are statut de zonă umedă de importanță internațională, protejată prin Convenţia Ramsar.
Este bine cunoscuta pe plan international dar mai putin apreciata pe plan local.Foarte putini conaționali din păcate vizitează aceasta zona.
Rezervația naturală „Prutul de Jos» se află între satele Slobozia Mare și Văleni, un loc benefic pentru dezvoltarea turismului rural, aici s-a dezvoltat un mediu prielnic de trai pentru unele păsări rare ca ţigănuşul, cormoranul-mic, raţa-suliţar, barza neagră sau stârcul-galben.
Rezervaţia naturală are o suprafaţa de 1691 de hectare. Aproximativ 2/3 din suprafaţa rezervaţiei o alcătuiesc apele lacului Beleu. Restul teritoriului este ocupat de lunca rîului. Cercetările au arătat, că lacul Beleu poate fi considerat în această rezervaţie un laborator natural ecologic. În componenţa rezervaţiei intră suprafeţele de uscat, mlaştinile şi suprafeţele de apă – lunca Prutului, dar mai e inclus şi un teritoriu pitoresc de terase abrupte.
Lacul Beleu e o relicvă, lungimea lui e de 5 km, lăţimea − 2 km, iar adîncimea este de 0,5-2 m. Acest lac s-a păstrat din timpuri imemorabile − 5-6 mii de ani în urmă, cînd mare parte din Delta Dunării se afla sub apele Mării Negre. În prezent apa ajunge în Beleu din două braţe, ele unindu-se apoi în unul. Nivelul apei din lac depinde de revărsările şi viiturile de primăvară şi vară ale Dunării şi Prutului. În anii, cînd nivelul apei în lac este normal, în jurul lui se dezvoltă vegetaţia acvatică: stuf, papură, broscăriţă, cosor, rar se întîlneşte nufărul alb, peştişoara, tuberoză de apă, (ciulinul de baltă). În anii secetoşi, cînd nivelul apei scade simţitor, cea mai mare parte a vegetaţiei se usucă. Dintre copaci pe alocuri se întîlnesc pădurici de salcie şi mai rar de plop alb. Învelişul de iarbă al luncii variază în dependenţă de umiditatea solului. Aici putem întîlni asemenea animale rare precum vidra europeană, nurca si hermelina. Au fost înregistrate 168 de specii de păsări, în mare parte acvatice, dintre care 36 specii pot fi observate în timpul migraţiei. În lacul Beleu se întîlnesc 30 de specii de peşti: crapul, carasul, plătica, văduvița, avatul, babușca, somonul, șalăul. Specii rare: plătica de Dunăre, bibanul-soare, cega În rezervaţie cresc peste 160 de specii de plante.
Știați că?
Lungimea traseului – 500km