Hidrocentrala – Orheiul Vechi – Chateau Vartley – Curchi – Vatici

0
NEW
350.00 Lei
NEW
350.00 Lei
Salvează în Lista de Dorințe

Adding item to wishlist requires an account

10322


  • Achitarea se face în LEI conform cursului de vânzare Victoriabank +1.75% de la ziua achitării

1 Zi
Disponibilitate : Vezi lista mai jos
Chișinău
Raionul Orhei
Vârsta min : 0+
Maximum pers : 87
Galerie
Preț
Preț cu transport – 350 Lei/pers.
Preț fără transport – 220 Lei/pers.
 0-2 ani – Gratis (fără loc în transport)
2-7 ani – Reducere 50%

 

Detaliile Turului

Furceni este o așezare pitorească înconjurată de păduri cu corn, gorun, carpen, frasin, vişin turcesc, prăsad sălbatic, ulmi-de-cîmp. O călătorie la Furceni aduce impresii deosebite.

Locul Pornirii & Întoarcerii

Bănulescu-Bodoni 61 (ASEM Blocul Central)  (Google Map)

Ora Pornirii

08:30

Ora Întoarcerii

20:00/21:00

Distanța

164 km

Prețul Include

  • Transport tur-retur
  • Ghidaj pe tot itinerarul
  • Vin de casă

Plecări

  • 18.04.2021
  • 26.06.2021
  • 04.09.2021
  • 03.10.2021
Descriere

Pînă în prezent, în urma investigaţiilor şi săpăturilor arheologice din întreg spaţiul carpato-danubiano-pontic, au fost descoperite 365 de aşezări getice datate cu sec. IV-III î. Hr., dintre care 154 chiar pe meleagurile Moldovei. 71 de aşezări sînt cu urme de cetăţi şi cetăţui, dintre care 40 se află pe teritoriul dintre Prut şi Nistru (10 – chiar în raionul Orhei). La nord-est de Furceni, pe un cap de deal împădurit de pe malul stîng al Răutului este amplasată aşezarea fortificată (cetățuia) Furceni-Selitra, datînd din secolele IV-III î.Hr. O parte din cetăţile şi cetăţuile getice erau locuite permanent, iar altă parte erau folosite pentru refugiu în caz de pericol pentru locuitorii satelor (seliştilor) din jur. Cetăţile aveau diferite forme şi dimensiuni, dar toate erau dotate cu fortificaţii ce constau din şanţuri adînci şi valuri de pămînt, fie pe tot perimetrul cetăţii, fie doar parţial. Geţii foloseau diferite promontorii, vîrfuri de deal, maluri ale rîurilor care erau „cetăţi naturale”.

La Furceni arheologii au descoperit o așezare medievală timpurie din secolele VIII-IX. Tot aici a fost identificată o așezare de tipul Sîntana de Mureș-Cerniahahov, secolele III-IV și o așezare medievală tîrzie din secolele XV-XVI.

Satul Furceni a fost menționat documentar în anul 1626. O frumoasă legendă populară relevă originea denumirii Furceni. Cîndva, cînd satele Moldovei aveau de suferit de pe urma invasiilor tătărești, un ţăran din partea locului avea o fată frumoasă, care cu furca în brîu, torcea lînă de oaie. Vestea despre frumusețea ei a ajuns pînă la urechile hanului, care trimise după un detaşament de călăreţi să i-o aducă. Însă fata reuşi să fugă. Tătarii s-au pornit să o ajungă, între timp ea a ajuns la Răut, a aruncat furca în apă şi ea s-a transformat în punte, iar cînd fata a trecut rîul, a dispărut şi ea şi puntea. Un tătar, ca să nu piardă urma fetei, a aruncat după ea cu furca sa, care, atingîndu-se de pămînt, s-a transformat în patru drumuri. Pe unul din ele fata a dovedit să alerge în pădure şi să se ascundă. De atunci se zice că au şi rămas aceste patru drumuri şi podul peste Răut, iar satul a început să se numească Furceni.

Știați că?

  • Satul Furceni a fost menționat documentar în anul 1626.
Program

Pornire 08:30

Începem Călătoria cu vizitarea Hidrocentralei de pe Nistru

Ora 10:30 – 11:00 ajungem la Furceni, Furceni este o așezare pitorească înconjurată de păduri cu corn, gorun, carpen, frasin, vişin turcesc, prăsad sălbatic, ulmi-de-cîmp. O călătorie la Furceni aduce impresii deosebite. La Furceni arheologii au descoperit o așezare medievală timpurie din secolele VIII-IX. Tot aici a fost identificată o așezare de tipul Sîntana de Mureș-Cerniahahov, secolele III-IV și o așezare medievală tîrzie din secolele XV-XVI.
      Aici avem 2 ore pentru cunoasterea si admirarea localității, Sunt locuri de legendă, locuri de vizitat… De exemplu, „Furceni – Selitra”, care în sat mai este numit şi „Holm”, te cucereşte prin grotele sale. Aici, de-a lungul vremii, localnicii au tot scos piatră calcaroasă, lăsând dovadă generaţiilor viitoare aceste hrube ce par să ducă în adâncul pământului.
Servim o gustare la pensiunea familiei Gașper (30 lei)

La 13:00 pornim spre Chateau Vartely
13:30 – 15:30 excursie Chateau Vartely (35 lei/pers) 1,5 – 2 ore
16:00 – 16:45 Mănăstirea Curchi
17:00 – 18:00 Vatici (35 lei/pers intrare + vin de casa plus gustare țărănească) (20 lei plimbare cu carul)

Harta

1 turiști navighează acest tur chiar acum!

GDPR