Pelerinaj la Muntele Athos | 26 Octombrie

0
Preț
375.99 €
Preț
375.99 €
Salvează în Lista de Dorințe

Adding item to wishlist requires an account

24337


 • Achitarea se face în LEI conform cursului de vânzare Victoriabank +1.75% de la ziua achitării

6 Zile 5 Nopți
Disponibilitate : Vezi lista mai jos
Chișinău
Athos
Vârsta min : 0+
Galerie
Preț
Fără transport – 375 €/pers.
cu transport din Chișinău – 475 €/pers.

 

OBLIGATORIU ESTE NECESAR PAȘAPORT ROMÂNESC

Detaliile Turului

Singura republica monastica autonoma, Sfantul Munte Athos are capitala la Careia. Aici se gasesc 20 de manastiri mari, imparatesti, cu drepturi egale, care conduc republica. In acest loc bate inima crestinismului ortodox si a vietii ascetice, de peste un mileniu. Asezamintele crestine din Muntele Athos au servit ca adevarati paznici pentru arta si credinta crestin-ortodoxa. In aceste locuri, conform traditiei, nici o femeie nu are voie sa ajunga. Traditia Sfantului Munte a fost respectata pana si de invadatorii turci, care au stapanit Grecia vreme de 500 de ani, dupa caderea Imperiului Bizantin.

Locul Pornirii & Întoarcerii

Bănulescu-Bodoni 61 (ASEM Blocul Central)  (Google Map)

Ora Pornirii

10:00

Prețul Include

 • Diamonitirio (viza de intrare la Sfântul Munte)
 • Ferry boat-uri (dus - întors)
 • Transport local pe Sfântul Munte (cu microbuz, conform programului)
 • Ghid / însoțitor la Sfântul Munte
 • O noapte cazare cu mic dejun (cazare în camere DBL/TPL) la hotel 2*/3* în zona Salonic - Serres
 • La Sfântul Munte, pelerinii vor fi găzduiți la Chilia Sfântului Nicolae Chalkeon, unde vor servi micul dejun si cina.

Prețul nu include

 • Transport tur-retur Chișinău - Ouranopolis 100€

Plecări

 • 26.10.2020
Descriere

Legenda și misterele învăluie istoria Muntelui Athos. Situată în Grecia, pe „degetul de răsărit” al Peninsulei Calcidica din Marea Egee, peninsula atonită se întinde de la nord-vest la sud-est pe o lungime de circa 30 km și o lățime între 6-12 km, având o suprafață de aproximativ 340 km2. Întreaga peninsulă este străbătută, de-a lungul, de o culme muntoasă, al cărei vârf principal se ridică la 2033 m deasupra mării. Pelasgii și elenii sunt cei mai vechi locuitori ai zonei egeene, iar primele știri despre Athos le întâlnim în poemele lui Homer (în Iliada – Cântul XIV, 224).

Muntele Athos și Imperiul Bizantin

Începuturile vieții monastice în Athos ar putea data din vremea împăratului Constantin cel Mare. Primii anahoreti s-au grupat în jurul unor înțelepți, formând cele dintâi comunități monastice în secolele V-VI. Este discutabil dacă împăratul Constantin Pogonatul ar fi luat, în anul 670, hotărârea ca Athosul sa aparțină monahilor, dar sigur că, în 885, împăratul bizantin Vasile I Macedoneanul a declarat independenta Athosului și l-a trecut sub stăpânirea călugărilor aflați acolo.

Datorită luptelor iconoclaste din secolele VIII-IX, multi monahi s-au refugiat din Imperiul Bizantin, la Athos. Printre ei s-au aflat Petru Athonitul și Pavel Xiropotamitul. Secolul X este decisiv pentru organizarea Athosului ca o republica monahală sub suzeranitatea Imperiului Bizantin.

Doi oameni ași pun amprentele pe destinul acestui teritoriu: Avramie din Trapezunt – localitatea natala a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, și Nicefor Focas. Camarazi de arme și buni prieteni, au lucrat împreuna pentru Biserică. Avramie a renunțat la armată, s-a călugărit și s-a retras în Athos, devenind organizatorul monahismului athonit și fiind cunoscut sub numele Athanasie Athonitul.

Știați că?

 • Avatonul este legea care interzice femeilor a intra in Sfantul Munte Athos.
 • Avatonul este actul care a permis locului sa ramana pana astazi unul sihastresc si monahal, singurul de acest gen din intreaga lume.
Program

Ziua 1

 • 10:00 – Pornirea din Chișinău

Ziua 2 – Grecia, Ouranopolis

 • ora 06:00 Imbarcare pe ferry-boat pana la Manastirea Dochiariou (închinare la Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultatoare – Gorgoepikoos).
 • Plecam apoi intr-o drumetie de aprox. 30 min (vom lua bagajele cu noi) pana la Manastirea Xenofontos, unde ne vom inchina la Icoana Maicii Domnului Odighitria). Vom continua apoi traseul pe jos pana la Manastirea Sfantului Pantelimon (Russikon), unde ne vom inchina la odoarele manastirii.
 • Vom pleca apoi cu microbuzul catre Karyes (capitala Sfantului Munte) si de la Karyes pe jos la Chilia Sfantului Nicolae Chalkeon, unde vom lua cina si vom innopta.

 Ziua 3 – Grecia, Karyes – Biserica Protaton – Manastirea Cutlumus- Chilia Panagouda – Schitul Sf Andrei (Serai) Chilia Sfantului Nicolae Chalkeon.

 • Dupa micul dejun, vom vizita Biserica Protaton (aici se afla Icoana Maicii Domnului Axion Estin si celebrele fresce pictate de Manuil Panselinos). Vom continua drumetia (fara bagaj) catre Manstirea Cutlumus (inchinare la odoarele manastirii) si apoi catre Chilia Panagouda (unde a trait Sfantul Paisie Aghioritul, canonizat de curand). Vom merge apoi la Schitul Sfantul Andrei – Serai , unde ne vom inchina la Sfintele Moaste (o parte din Capul Sfantului Apostol Andrei), dupa care ne vom intoarce la Chilia Sfantului Nicolae Chalkeon (participare la slujba, cina si innoptare).

Ziua 3 – Grecia – Manastirea Pantocrator – Manastirea Vatopedi – Manstirea Iviron- Manastirea Filotheu Manastirea Marea Lavra – Schitul Prodromu

 • Dupa micul dejun, plecam cu un microbuz inchiriat pentru 6-7 ore special pentru grupul nostru de pelerini. Vom incepe ziua cu vizitarea Manastirii Pantokrator (unde ne vom inchina la Icoana Maicii Domnului Gherontissa si la celelalte odoare ale manastirii). Urmeaza vizitarea Manastirii Vatopedi (inchinare la cele sapte icoane facatoare de minuni). Dupa aceea vom merge la Manastirea Iviron (inchinare la icoana facatoare de minuni Portarita, izvorul Maicii Domnului), la Manastirea Filotheu (inchinare la Icoana Maicii Domnului Glycophilousa – Dulcea Sarutare) – Manastirea Marea Lavra Schitul Prodromu (inchinare la odoarele manastirii). Ne vom intoarce apoi cu microbuzul la Chilia Sfantului Nicolae Chalkeon unde vom lua cina si vom innopta.

 Ziua 4 – Port Dafni – Manastirea Souroti – Salonic

 • Dupa micul dejun, transfer cu microbuz la Portul Dafni, de unde ne vom imbarca pe ferry boat catre Ouranopolis. Vom continua apoi traseul catre Manastirea Souroti, aflata in apropierea orasului Salonic, unde se afla mormantul Sfantului Paisie Aghioritul . Mergem apoi la Salonic, unde ne vom inchina la Moastele Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir (protectorul Salonicului) – Biserica Sf Dimitrie Izvoratorul de Mir. Vom merge apoi la Catedrala Metropolitana din Salonic, unde se afla moastele Sfantului Grigore Palama si la BisericaSf Sofia (monument bizantin UNESCO) . Timp liber pentru plimbare in Salonic. Cazare la hotel 2*/3* in zona Salonic – Serres.

 Ziua 5 – Mic dejun la hotel . Continuarea traseului către tara.

 Ziua 6 – Sosirea în Chișinău

 

Important – Programul poate suferi modificari in functie de situatii obiective (conditii meteo nefavorabile etc), unele vizite la manastiri neputandu-se realiza si putand fi inlocuite cu alte vizite. De asemenea, este posibil ca din cauze obiective (de ex. neincadrarea in programul de vizite la anumite manastiri , cum ar fi programul de odihna al monahilor), unele obiective sa nu poata fi vizitate.

Recomandam bagaj tip rucsac , care poate fi usor transportat, imbracaminte si incaltaminte comoda. Pe parcursul zilei, din cauza programului incarcat de vizite nu vom avea timp pentru a servi masa de pranz, de aceea recomandam sa aveti in bagaj gustari de tip snack – biscuiti, grisine, sticksuri etc.

Harta

1 turiști navighează acest tur chiar acum!

GDPR