Mănăstirea Tabăra cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” este o mănăstire de călugăriţe. Inițial a fost mănăstire de călugări, iar în anul 1815 la porunca mitropolitului G. Banulescu-Bodoni, aici au fost transferate călugărițele de la schitul „Fîntîna Doamnei” (județul Orhei). În anul 1828 se construiește biserica de vară cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” pe locul unei vechi biserici de lemn din secolul al XVIII-lea, iar în anul 1857, a doua biserică din piatră, cu hramul Sfînta Treime. În perioada sovietică, Biserica Adormirea Maicii Domnului devine club, apoi depozit, iar biserica Sfînta Treime școală sătească. În 1959 maicile sînt date afară, iar multe din casele mănăstirii sînt ocupate de săteni. Mănăstirea se reînființează în 1990. Bisericile mănăstirii au fost construite din piatră și cărămidă. Pictura interioară a bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, realizată încă în 1956, a fost reînnoită în anii 90 ai secolului XX. În mănăstire se află două icoane vechi ale Maicii Domnului cu pruncul Iisus, datînd din 1821 şi respectiv din anul 1863.
Mănăstirea Curchi, cu hramul “Nașterea Maicii Domnului”, este una din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii moldovenești din Basarabia.În unele surse o gasim si numită ,,perla Basarabiei,, Conform unor legende, Mănăstirea Curchi, a fost întemeiată de către Ștefan cel Mare, iar ca ansamblu arhitectural s-a format mai târziu, în veacurile XVIII-XIX. Dar această versiune este greu de verificat, pentru că nu are un suport documentar. Cea mai plauzibilă versiune rămâne că Mănăstirea Curchi a fost întemeiată în anul 1773 de către frații Iordache și Mihail Curchi, care la început au construit un modest schit din lemn, iar mai târziu au zidit primele biserici din piatră. Numele Mănăstirii a fost defaimat în perioada sovietică, când bisericile mănăstirii au fost transformate în Spital de psihiatrie și narcologie. Mănăstirea Hirova a fost întemeiată ca mănăstire de călugăriţe în anul 1805, de către Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi. Se spune, însă că ceva mai devreme aici a fost un schit de calugări care a ars cam în anul 1803. Mănăstirea Hîrova, a fost închisă în anul 1959, chiar de Duminica Mare, de către puterea sovietică, mănăstirea ca şi altele din acele timpuri fiind devastată. Maicile însă nu părăsesc mănăstirea, locuind în căsuţele sale de pe teritoriul acesteia.
Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului din Butuceni Schitul Butuceni, situat pe malurile stâncoase ale râului Răut lângă satul cu acelaşi nume, este unul din cel mai spectaculos complex monastic din Moldova. Ansamblul rupestru Butuceni, aflat la câteva sute de metri de mănăstirea lui Bosie, în apropierea satului Butuceni, este alcătuit dintr-o biserica şi 11 mici chilii. Mănăstirea Butuceni a fost părăsita în anul 1816, biserica rupestră ce o deservea ajungând sa fie folosită de sateni ca biserică de parohie. În 1821, pe dealul de deasupra întrării în biserica rupestră s-a înăţat o clopotniţă, care se vede şi astăzi. În anul 1915, pe cel mai inalt punct al promontoriului calcaros se construieste o biserica cu hramul Adormirii Maicii Domnului. In timpul Uniunii Sovietice, biserica a fost transformata in muzeu, iar in curtea bisericii s-a construit un pavilion muzeal.